niedziela, 4 czerwca 2017

Pieczone udka z kurczaka






  • 1 kg udźca z kurczaka (ok. 6 sztuk) lub 4 uda - ćwiartki,
  • sól, pieprz.
    Marynata:
    • 1 łyżeczka kurkumy, 
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
    • 3-4 łyżki soku z cytryny
    • 6 łyżek oliwy extra vergine
    Dodatkowo:
    • opcjonalnie 1-2 łyżki masła.




    Niby prosty przepis, ale odpowiedni dobór przypraw do marynaty w takim kurczaku, jest niezłą sztuką. W stosunku do oryginalnego przepisu podwoiłam jedynie ilość przypraw w marynacie, żeby dokładnie natrzeć każdy kawałek mięsa.

    Udka najlepiej zamarynować wcześniej, np. poprzedniego dnia i trzymać w lodówce, wtedy mięso lepiej przejdzie przyprawami.
    Udka umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Doprawić solą oraz pieprzem. Następnie przygotować marynatę, mieszając wszystkie składniki ze sobą. Natrzeć dokładnie każdy kawałek mięsa z obu stron.
    Piekarnik nagrzać do 220°C. Ułożyć udka (skórką do góry) w naczyniu żaroodpornym razem z całą marynatą, na wierzchu można położyć wiórki masła.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 - 45 minut (udźce) i ok. 1 godziny i 15 minut (całe uda- ćwiartki). W trakcie pieczenia dobrze jest 2 - 3 razy polać udka powstałymi sokami.

    Źródło: kwestiasmaku


    Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    1 komentarze:

    Lena pisze...

    Aż ślinka cieknie! Bardzo smacznie wyglądają :)

    Prześlij komentarz