Pasztet domowy pieczony w boczku

by - kwietnia 01, 2016

Nie ma nic lepszego niż własny, upieczony pasztet - w którym wiemy dokładnie co jest w środku. Delikatny, mięciutki i aromatyczny pasztet - tym razem pieczony w bardzo cieniutkich plasterkach boczku parzonego. W oryginalnym przepisie autorka użyła słoniny - ja jednak postawiłam na coś bardziej aromatycznego i wybrałam boczek. Najbardziej do pasztetu polecam łopatkę, karczek, szynkę lub biodrówkę.

Składniki:
  • 1 kg wieprzowiny,
  • 1 kg wołowiny,
  • 1/2 kg surowego boczku lub podgardla,
  • 3 średnie cebule, obrane i pokrojone w grube plastry,
  • 1/2 podłużnej bułki np. paryskiej pokrojonej w plastry,
  • 5 dkg wątróbki, 
  • 4 - 5 jajek,
  • 2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • smalec do wysmarowania formy,
  • boczek parzony, pokrojony w cienkie plasterki,
  • bułka tarta.

Przyprawy do zagotowania:
  • 2 listki laurowe,
  • 6-8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu.

Przyprawy (listki laurowe, ziele i pieprz) gotować przez 7 minut w małej ilości wody. Po tym czasie powinno zostać 1/2 szklanki wywaru.
Mięso dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki około 3 x 3 cm. Włożyć do dużego garnka. Boczek ułożyć na spód, następnie mięso (wieprzowinę, wołowinę), dalej cebule. Posolić i dodać przecedzony zimny wywar z przypraw (taka ilość wystarczy, ponieważ podczas duszenia z mięsa wydzieli się dodatkowa ilość wody). Zagotować na dużym ogniu, następnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać bułkę. Wątróbkę sparzyć we wrzątku przez około 3 minuty.
Po wystudzeniu mięsa, najlepiej na następny dzień, trzykrotnie zmielić mięso oraz wątróbkę w maszynce do mięsa. Następnie dodać żółtka, wymieszać, dodać sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami.
Przygotować 2 wąskie i podłużne formy o długości 30 cm i wysmarować je smalcem. Boki i dno wyłożyć plasterkami boczku. Posypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną. Ważne jest, żeby dobrze docisnąć, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 1,5 godziny.

Źródło: kwestiasmaku



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze